Op je website doen plaatjes en filmpjes het goed, dat weet iedereen. Afbeeldingen en filmpjes vallen onder de auteurswet. Dit heeft verschillende consequenties voor verschillende manieren waarop je aan je beelden komt:

  • je kunt zelf iets tekenen,fotograferen of filmen; deze afbeeldingen kun je gratis gebruiken. Wil je dat anderen ze niet gebruiken zorg er dan voor dat er een watermerk in de afbeelding staat of dat je afbeelding beveiligd is (al is dat nooit 100% beveiligd)
  • Je kunt iemand vragen een afbeelding, tekening of filmpje voor je te maken. Afhankelijk van wat je hebt afgesproken ben jij eigenaar van het beeld of de maker is eigenaar en jij mag gebruik maken van het beeld. Voor het maken van een afbeelding betaal je degene die het beeld voor je maakt, over de rechten en het gebruik maak je afspraken (let goed op wat er in de algemene voorwaarden staat van de maker van het beeld)
  • In een zoekmachine kun je op zoek gaan naar afbeeldingen. Als je in google (of een ander zoekmachine) afbeeldingen vindt kun je aan de afbeelding niet zien of j die mag gebruiken of niet.Als er copyright rust op een afbeelding die jij hebt gebruikt kan eigenaar van het beeld je vervolgen voor een financiële vergoeding voor het gebruik, een extra compensatie en zelfs het tijdelijk sluiten van je website. De opgelegde boetes kunnen gigantisch  zijn en oplopen tot in de duizenden euro’s. Er zijn tegenwoordig technische hulpmiddelen waarmee copyright houders hun beelden automatisch op het internet kunnen vinden, en vergelijken met licenties die zij hebben uitgegeven. Dit betekent dat het meer en meer waarschijnlijk is dat gebruik, hoe klein ook, gevonden wordt als je geen toestemming hebt (uitgebreide informatie).
  • Een beter idee is het om rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken. Er zijn een aantal plekken waar je prima gratis copyright vrije afbeeldingen kunt vinden om te gebruiken:
  • stock.xchng; de afbeeldingen in deze database kun je gratis gebruiken
  • je kunt zoeken naar afbeeldingen die vallen onder creative commons licenties  bijvoorbeeld op
  • flickr (stel je geavanceerde instellingen in op zoeken op afbeeldingen die vallen onder creative commons)
afbeeldingen zoeken in flickr
flickr geavanceerd zoeken instellen
  • of google (ook hier kun je zoeken op rechtenvrije afbeeldingen instellen in je geavanceerde instellingen).

Geavanceerd zoeken

geavanceerde zoekinstellingen google

 

 

 

 

 

Op deze manier weet je zeker dat je veilige afbeeldingen gebruikt op je site.